Close

LA КУЧЕ VITA

Истории за кучета, хора и други домашни любимци

ЯНА И МИМИ

ЯНА И МИМИ


Както често се случва в подобни истории, не ние намерихме Мимето.

Тя откри нас.

Един ден, докато се криехме от силните слънчеви лъчи, може би някак сюреалистично усетих присъствие. Нещо ме накара да погледна към вратата на вилата, в която често прекарваме летните уикенди.

Бях права. Там стоеше черно куче, което сякаш чакаше да му отворим.

Разбира се, побързахме да направим точно това това. Но не влезе. Беше безкрайно дружелюбно куче. Почти веднага легна по гръб и махаше с лапичка, за да го погалим. Но въпреки това  се страхуваше. По време на първата ни среща не прекоси невидимата линия, деляща външното пространство от вътрешното.

Така се запознахме с Мими. Куче, някак естествено заселило се на улиците на село в близост до София.

С всеки уикенд прекаран там се сближавахме все повече и повече с нея. Докато един ден доверието ѝ към нас нарасна и влезе в двора. Мими е от онези кучета, които най-много ще се зарадват на внимание. Дори да ѝ дадеш нещо за хапване, ще го изяде само и само, за да не те обиди. Често дори би яла само от шепите ти. А в момента, в който усети, че може би е излишна, си тръгва…

Впоследствие разбрахме, че Мими се е спирала и на други врати в селото. Които също са отворили дома и сърцата си за нея. Защото тя знае и усеща. А една от тези врати се превърна в неин дом. Дом, който й позволява да продължава да бъде свободна и да открива нови хора, които да погледне с едни от най-добрите очи.

Снимки: Яна Стефанова – личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close