Close

LA КУЧЕ VITA

Истории за кучета, хора и други домашни любимци

ШИНДО, ГРИЗЛИ И ДЖОНИ – КУЧЕТАТА НА ТИНА МАРИНА

ШИНДО, ГРИЗЛИ И ДЖОНИ – КУЧЕТАТА НА ТИНА МАРИНА

Живея в Холандия, но почти 5-6 месеца прекарвам в България. Любовта ми към живитните е от дете, не помня да сме оставали без животни – котки, кучета, рибки, папагали, хамстери. Помня дребни детайли около всяко едно животинче, влязло у нас. 

Кучетата са като децата – цапат, разхвърлят, но когато се гушнат, ти разтапят сърцето. Те са като приятелите – радват се на успехите ти, ближат сълзите ти, заедно сте на празници. Те са и като родителите – учат те на доброто в живота и оставят трайна диря след смъртта си.

 

Куче:
Шиндо, кишу-ину, 8 г. 3м.
Стопани:
Тина
Локация:
Хага, Холандия

 

Шиндо е японец. И се държи досущ като такъв, макар и роден в Холандия.
 
Срещнахме по съвсем тривиален начин, в развъдник. В Холандия няма бездомни кучета или приюти за тях. Бездомните и неопродистите са „вносни“, останалите са от развъдник.
 
След като избрахме породата изчакаме периода до подрастването на палетата и отидохме да си го вземем. Бях го виждала само на снимка, всички изглеждаха еднакво бели. Доближих се до клетката с малките, които скачаха радостно, раздаваха целувки и се радваха на новите посетители. Огледах всички, но само едно от 9 лежеше настрани от другите и не проявяваше никакъв интерес към хората, наобиколили клетката. Клекнах пред него, гледаше ме право в очите, не трепна, аз също, протегнах ръка и го взех. Тогва Шиндо прояви емоциите за първи път – започна да ме ближе по лицето и да тича след мен. Вечерта заспа на пода до леглото ми.
 
Собственичката на развъдника, дългогодишна кучкарка, ме погледна и ме дръпна настрана. Попита как съм разбрала, че точно това е нашето куче. Отговорих ѝ семпло: „Той ни избра“. Тя ме предупреди, че е своенравен, доминантен и много силен. Не играел с братята и сестрите си, не общувал с хората и бил индивидуалист. Казах ѝ „Чудесно, имаме много сходни черти в характера.“
 
Вече 8 г. след първата ни среща продължаваме да се опознаваме, да намираме общи занимания, да си ближем раните, да се опитваме да харесваме хора.
 
А той все още спи на пода от моята страна. 
Пътували сме с Шиндо предимно из Европа и два пъти до България.  Спомням си една смешна история в Белгия. 
 
Веднъж в Гент на площада, докато се озъртахме къде да хапнем, около нас се натрупаха група японци. Започнаха да се покланят енергично към кучето, а ние със съпруга ми се чудехме какво става. Над 20 човека, застанали в кръг и повтарят като мантра: „кшу, кшу, кшу“. Екскурзоводът с табелка в ръка едвам успя да ги насочи към църквата на площада. После ни обясни, че тази порода кучета са обявени за национално богатството в Япония и че хората не подозирали, че в Белгия ще видят такова.
 
Разходките с Шиндо са час, час и половина, но винаги ме води до бензиностанцията. Там, освен автомивка, както и обикновените неща за бензиностанция, има и вана къпане на кучета. Той не обича водата и не е къпан никога, но много му харесва да седи в празната вана.
 
Шиндо не обича да пътува с кола, но преди да намерим спокоен хотел за кучета, го взимахме с нас. Трениран е много, но така и не свикна.
 
Обикаляхме Франция едно лято. В селска къща в Нормандия, която наехме за седмица, не искаше да остава сам на първия етаж и се качи на втория – това беше първото му качване по стълби, преди това се страхуваше. 
Куче:
Гризли, 9г. 1м. – превъзходен микс
Стопани:
Тина
Локация:
Хага, Холандия

 

Гризли е на 9. Мислим, че е мелез между пинчер и джак ръсел, доведе го дъщеря ми от една ваканция в България. Предните собственици се сдобили с бебе и вече не го искали. Ние обаче го искахме.
 
Той е артист по душа. Не е красавец, но обича за дузина. Гриз, G, Гризачи, както обикновено му казваме, е като навит на пружина, с него разходките са емоция. Обича хората и децата много, не минава ден без нови запознанства. Плаче, когато не сме си у дома и страда, ако е сам в стаята си. 
 
Гризли е пътувал със самолет, беше в Малта за месец. Харесва му на топло и обича да се припича на слънце. В България също долетя това лято. На село му хареса най-много – обикаля из градината на свобода и се излежава в хамака.
Куче:
Джони, 4 г.
Стопани:
Тина
Локация:
Варна, България

 


В България пък си имаме Джони. Когато ме няма, майка ми се грижи за него. Беше селско куче пазач, по-точно гризач. Гризеше всичко около себе си. Свободолюбива личност, не търпи окови и ограничения.
 
Селото му отесня и го взехме във Варна. Направихме му изискана къща и никога повече не го вързахме на синджир. Окичихме го с нова каишка с медальон и стана компаньон на майка ми. Обича децата на цялата махала, а те ме молят да го пусна да си поиграят. Изпраща съседката до работа, а мен ме посреща с подскоци и емоционални възгласи. Добър е и обичлив, на 4 г. придоби отлични градски навици.

Снимки: Тина Марина/100 decors

 
И двете ни кучета са толкова различни, не само на външен вид. Единият бял, другият черен. Голям и малък. Сдържан и емоционален. Поспалан и хиперактивен. Те само на външен вид са кучета, те са семейството ни, те са всеотдайна истинска любов. 
 
Бяхме на училище за кучета, много забавно и за нас, и за тях. Така и не го изкарахме до края, Шиндо само тичаше да играе с другите и не изпълняваше командите. Дори на финалния изпит се провали.
 
Никак не обичат фойерверки, предприели сме подписка по спирането им. В Холандия са позволени само по Нова година, но и тогава е кошмарно. Редовно се търсят уплашени и избягали кучета. Единия го водим на извънградски хотел, там е много тихо и спокойно. Другият е с нас и почти не излиза целия ден, докато гърмят. За тях е някакъв ужас.
 
Много неща се промениха за нас след като ги взехме. Ваканцията се напасва с хотела за кучета, ставаме рано за разходка или посред нощ, ако има зор, не се плашим от дъжд и студ вече, сменихме гардероба си с гумени ботуши и дъждобрани. Но пък сме много щастливи заедно. Когато някой се разболее, му треперим като на детенце, а те ни се отблагодаряват с любов.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close