Close

LA КУЧЕ VITA

Истории за кучета, хора и други домашни любимци

ТЯ НАПУСНА РАБОТАТА СИ. ТОЙ СИ КУПИ ОЧИЛА ЗА НОЩНО ВИЖДАНЕ. ТЪРСИХА ЦЕЛИ 57 ДНИ СВОЕТО БОРДЪР КОЛИ КЕЙТИ.

ТЯ НАПУСНА РАБОТАТА СИ. ТОЙ СИ КУПИ ОЧИЛА ЗА НОЩНО ВИЖДАНЕ. ТЪРСИХА ЦЕЛИ 57 ДНИ СВОЕТО БОРДЪР КОЛИ КЕЙТИ.

Семейството претърсило из основи района за Кейти, своето бордър коли.

След нощно състезание с автомобили, Керъл и Върн Кинг се прибрали в своя dog-fiendly хотел в Калиспел, Монт и се натъкнали на ужасна новина – Кейти, тяхното бордър коли, била изчезнала. Очевидно успяла да отключи вратата и вероятно уплашена от гръмотевична буря, се била изгубила някъде в района.

Семейство Кинг били шокирани. В малкия град от 23 000 души, който се намира близо до Националния парк Glacier, заобиколен от гори и полета, къде по-напред да започнат да търсят?

През следващите 57 дни двойката се отправя на отчаяно издирване, с помощта на очила за нощно виждане, камери за проследяване на животни и конски тор, донесен от семейната ферма в Източен Вашингтон. Г-жа Кинг, пощенски куриер, дори напуснала работата си.

 „Всяка вечер ни се свиваше сърцето „, споделя Върн. „На топло ли е? Яла ли е нещо? Това направо ни съсипваше. „

Кейти и семейството ѝ у дома. Снимки: Rajah Bose за The New York Times

ДЕН 1 – Също като в криминален филм

 След първоначалния шок, семейството прекарало нощта в обикаляне из близките квартали  – по домове, магазини и ферми. Стояли навън до 4 ч. през нощта, но не видели никакви следи от кучето. Служителката на рецепцията ги помолила да изпратят няколко снимки и заедно разпространили листовки из района. Стотици от тях залепили по стълбове и пощенски кутии и раздали по входове и събития. Публикували  снимката на Кейти на страниците във Фейсбук за загубени домашни любимци. Много непознати се присъединили в издирването.

Като бивши полицейски служители били наясно къде и как да търсят. Предположили, че Кейти може да е ударена от кола на магистралата, но все още нямали никакви доказателства.

“Приемаш го като като криминално престъпление, като сцена от филм,” споделя Върн.

ДЕН 15 – Капани и миризми

След няколкоседмично издирване семейство Кинг решили да изпробват и по-крайни мерки. Поръчали специални камери, каквито използват изследователите на дивата природа. Поставили капани – като пръчиците, които Кейти предпочитала – мислейки, че ще я привлекат към клетката.

Г-жа Кинг започнала да тича и да кара колело из района, надявайки се, че телесните ѝ сигнали и миризми могат да привлекат кучето и да му подскажат, че семейството е наблизо. Разхвърляли и носени свои тениски на стратегически места, както и одеяло и кутия на Кейти.

„Не мисля, че има улица в района, която да сме пропуснали“.

Донесли дори няколко кофи с тор от двора си и с позволение на местните фермери я разнеси наоколо, за да бъде усетена от кучето.

След получена информация, че Кейти може да би се придвижва през нощта, двойката се сдобила и с очила за нощно виждане и прекарали часове навън в студа, надявайки се да я видят как обикаля.

Но всичко било напразно, не засекли никаква дейност. Записите от камерата не показвали нищо, а в клетката хванали котка и четири скункса.

Кейти. Rajah Bose за The New York Times

ДЕН 22 – Възможни следи

Хората съобщавали за възможни следи, а семейството проверявало всяка информация. Изминавали километри напразно, следвали кучета, които по описание се разминавали с Кейти.

„Ако не бяхме проверили всичко, всеки път щях да си казвам: ами ако беше Кейти?“

ДЕН 37 – Да напуснеш работа

Керъл работела като пощенски куриер, през август се върнала за седмица у дома, докато съпругът ѝ продължавал да обикаля. Разговаряла с шефовете си за отпуска, но преценила, че е най-добре да напусне. „Кейти беше по-важна за мен“.

ДЕН 53 – Да изгубиш надежда

Месец и половина след търсенето, двамата все още се чувствали обнадеждени. Нямало и следа от Кейти, но също така нямало данни, че е мъртва.

Керъл обаче започнала да се отчайва, да избухва ненадейно в плач и да се чуди дали изобщо някога ще я намерят. Липсвали ѝ къщата и останалите домашни любимци и вече мислела да се върне у дома, но съпругът й я убедил да остане, само още за седмица.

Местен фермер ги бил приютил в дома си, докато траело търсенето. Цялата общност в района им помагала – абсолютно непознати, но готови да съдействат с каквото могат.

Кейти, веднага след като била намерена. Личен архив на семейство Кинг.

ДЕН 57 – „Намерихме я!“

Сутринта на септември 15 госпожа Кинг получили нова информация, този път в близост до хотела. Човекът твърдял, че вижда през прозореца Кейти, която стояла в задния двор на къщата му. Всички се втурнали натам, но докато стигнат, тя била изчезнала.

Претърсили  околността с бинокли, докато двойка им посочили куче под близкото дърво. Било бордър коли! Започнали да викат Кейти по име, но кучето било предпазливо и не реагирало. Всички замълчали и се чул само гласът на Керъл „Кейти!“.

И тогава тя скочила в обятията ѝ.

Плач, усмивки, мечешки прегръдки. „Исках бързо да я кача в колата, за да не я загубя отново.“ Кейти веднага заспала на предната седалка, била мръсна, дехидратирана и отслабнала с 15 кг. Завели я спешно при ветеринаря, който буквално се разплакал, след като разбрал колко усилия са положили стопаните ѝ, за да я намерят.

Източник текст: The New York Times

Източник видео: The Daily Mail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close