Close

LA КУЧЕ VITA

Истории за кучета, хора и други домашни любимци

БЕРЛИН – ГРАДЪТ, В КОЙТО КУЧЕТАТА НЕ СА САМО УКРАСА

БЕРЛИН – ГРАДЪТ, В КОЙТО КУЧЕТАТА НЕ СА САМО УКРАСА

В сектора за римска археология на музея J. Paul Getty в Малибу се съхранява гроб от II в.пр.н.е, открит в Рим, със статуя на малтийско куче върху камък и с надпис: „Helenae alvmnae animae incomparabili et benemerenti“ (На Елена, осиновена дъщеря, душа несравнима и достойна). Версията на катедрата по древна история на чикагския университет е, че епитафията е посветена на куче.

Следата на тези домашни любимци в историята на човечеството датира много отдавна. Скорошни проучвания доказват, че еволюционният напредък при неандерталците може би се дължи на съюза между хората и кучетата – чрез помощта, която те са им осигурявали при лов.

Кучешкото присъствие било ключово и в развитието на публичните пространства. Следи са открити в 19-ти и 20-ти век в градове като Лондон, Париж или Ню Йорк. Гробищата за домашни любимци стават нещо обичайно в края на XIX век, а един от първите приюти е създаден в Северен Лондон през 1871 г .; през 1901 г. в Париж спасителните операции край Сена са били извършвани от кучешка бригада, а в Ню Йорк от 90-те години на миналия век започват да се организират обществени пространства, където те могат да се движат свободно, като начин за насърчаване на сближаването между различните зони и квартали на града.

В днешно време кучетата заемат по-важна отвсякога роля – с около 900 милиона любители и приятели по целия свят. Цифрата се увеличава в резултат на концентрацията на хора в големите градове, застаряването на населението, изолацията и самотата. Все повече научни изследвания доказват, че присъствието на домашен любимец влияе положително върху човешката психика и начин на живот.

В редица европейски столици и американски градове, експерти и организации се обединяват и работят заедно за развитието на така наречените pet-friendly зони – места, където кучетата са радушно приети. Сред тях Берлин се отличава като един истински град на кучетата.

Най-добрият приют за бездомни животни

Насърчаването на осиновяването е ключов момент за домашните любимци в Берлин, където се намира и най-големият приют в Европа – Тиерхайм. Оборудван с различни новости от ветеринарната медицина и цяла сграда, отделена за грижата за възрастните животни. Има специална зона и за екзотични видове – спасени от европейските циркове, жертви на нелегална търговия, др. Миналата Коледа е приета наредба, която важи за цяла Германия: да не се извършват осиновявания през коледния период, за да се избегне необмислената покупка (и последващо изоставяне) като подарък за празниците.

Езера, водни пространства и зеленина за всички обитатели на града

В елитния берлински квартал Груневалд кучетата и хората се радват на буйна растителност – дъбове, борове, брези, замък и езеро, което е предназначено за кучета. Това не е единственият парк в столицата, където е позволено на домашните любимци да се къпят; същото се случва и в Jungfernheide, Arkenberge или Pichelswerder. А това е важно, тъй като по време на летните жеги охлаждането понякога е животоспасяващо.

Друг проблем, като този с кучешките екскременти, една от основните причини за обществен конфликт, е решен с безмилостни разпоредби – строги глоби и наказания, ако стопанинът излезе на разходка без торбичка за събиране на отпадъците.

Градския транспорт е и за кучетата

Няма значение дали се отнася за влак, метро, ​​трамвай или автобус, за междуселищни или вътрешноградски маршрути – навсякъде е позволено за кучета – от чихуахуа до 70-килограмов санбернар. Но, разбира се, според правилата – винаги на повод, големите кучета с намордник и отделно закупен билет. Тези мерки са от полза за целия град: така намалява движението с частни автомобили, съответно намалява и замърсяването на въздуха.

Ексклузивен туризъм

Няма друго място по света, където кучетата са така добре приети, както в Берлин. 55% от хотелите и ресторантите ги посрещат с радост – от изключителния хотел Adlon и неговия ресторант Quarré, емблема на помпозността и лукса в Берлин, до еко шикозният комплекс Bikini. Те са добре дошли в повечето ресторанти, бирарии и дори магазини за дрехи. Но това не означава, че имат достъп навсякъде. Не им е позволено да влизат в хранителните магазини, детски ясли, кина, музеи и обществени басейни.

Източник и заглавно изображение: El País

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close