Close

LA КУЧЕ VITA

Истории за кучета, хора и други домашни любимци

АЙРА И МИЛЕН

АЙРА И МИЛЕН

Куче: Айра, 1 г., самоед
Стопанин: Милен
Локация: Южен парк 2
Преди време Милен е имал страх от кучета, но приятелката му получава самоеда Айра като подарък и това му помага да го преодолее.

Малко по-дребна от стандартните за породата размери, в момента е с летния си костюм, но вече е започнала да подготвя зимен кожух. Бързо схваща команди и указания, лично се уверих как с лекота ги изпълнява. 

В началото била асоциална и трудно общувала с други кучета, но вече е супер приятелски настроена към всички. Много находчива и умна, както и палава, разбира се, изгризала няколко пъти пломбите на водомера.

Когато иска да привлече вниманието, започва да ни хапе лекичко по чувствителни места – вътрешната част на краката, под мишниците, задните части. Закача се постоянно и обича компания. 

Имала е вече и инцидент – поглъщане на кълчища, оплетени с други дребни предмети, за щастие ги изкарва преди да се стигне до операция.

Извеждат я по час и половина поне в този парк, на едно и също място и вече има страшно много приятели, с които играят до пълно изплезване на езиците.

 

Самоед е порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3000 години, от земите на днешен Сибир, по-точно Урало-Ненецката област. Били открити и внесени в Англия от Ърнест Скот и използвани в много полярни експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансени други. Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издържливо на големи преходи. В миналото те се използвали като впрегатни кучета, както и за лов и охрана на стадата.  Интересна характеристика на самоеда е, че козината има уникалното свойство да се „самопочиства“ и да запазва белия си цвят. (източник: Уикипедия)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close